Regionalne produkty z Krakowa

Hotel Wit Stwosz

Kraków, ul. Mikołajska 28
+48 12 429 60 26

www.hotelws.pl

Regionalne produkty z Krakowa

opublikowano 04 wrzesień 2017

Czyli co każdy smakosz spróbować powinien w Krakowie.

Regionalne produkty z Krakowa

Kraków to nie tylko kulturalna stolica Polski. Oprócz niezliczonych zabytków, muzeów i miejsc wartych zwiedzania, to także centrum sztuki kulinarnej Małopolski.

Każdy, kto docenia smaki kuchni regionalnej, zapewne nie raz rozsmakuje się w przepysznych daniach i specjałach tutejszych szefów kuchni. W Krakowie znajdziemy idealne miejsca dla smakoszy nie tylko kuchni polskiej, ale także dla wszystkich, którzy chcą odkryć smaki dań m.in. z tradycyjnej kuchni żydowskiej, włoskiej czy gruzińskiej. Jednak dla turystów, którzy odwiedzają Kraków po raz pierwszy, bardzo często na tak zwanej liście "rzeczy do wykonania" jest skosztowanie tradycyjnych, lokalnych przysmaków. Ich lista jest długa, dlatego przy wyborze skupiliśmy się na daniach i produktach wpisanych na Listę produktów tradycyjnych:

1. Żurek po krakowsku - każda krakowska gospodyni ma swój przepis na idealny żurek sporządzany na bazie zakwasu. Czym musi się charakteryzować? Kremową barwą, delikatnym mącznym osadem na dnie i widocznymi otrębami. Do tego niepowtarzalny, lekko czosnkowy zapach i delikatnie kwaśny smak. Jako dodatki wedle uznania - wędzonka, kiełbasa i jajko.

2. Barszcz czerwony krakowski - tradycyjna, klarowna zupa przygotowywana od wieków na zakwasie buraczanym. Podawany jest na rożne sposoby - czysty, z dużą ilością pieprzu „na rozgrzanie”, z uszkami lub krokietami, a także z ziemniakami i jajkiem. To także tradycyjne danie, bez którego nie można wyobrazić sobie wigilijnej wieczerzy.

3. Kiełbasa krakowska sucha – będąc w Krakowie nie można pominąć spróbowania tego regionalnego specjału. Kiełbasa jest grubo rozdrobniona, następnie wędzona, pieczona i suszona. Jej przygotowanie opiera się na najwyższej jakości chudych mięsach wieprzowych i tradycyjnej recepturze, przekazywanej z pokolenia na pokolenie. W tym wyrobie nie brakuje także przypraw - drobno mielonego pieprzu, kminku i czosnku, które zapewniają wyjątkowy aromat.

4. Obwarzanek krakowski - to chyba jeden z najpopularniejszych krakowskich produktów. Każdy go widział i każdy, kto odwiedza Kraków, prędzej czy później go spróbuje. Obwarzanek ma kształt pierścienia z widocznymi splotami. Jego jasnozłoty kolor pięknie połyskuje i komponuje się z kolorem posypki - w zależności od smaków i preferencji można wybrać obwarzanka z solą, z makiem, sezamem lub innym dodatkiem. Polecamy zakup obwarzanka wczesnym rankiem - można trafić na jeszcze ciepłe sztuki prosto z piekarni, których smaku nigdy nie zapomnimy!

Zapraszamy do próbowania regionalnych smaków!
Smacznego!




@textColor
@lightBgColor
@midBgColor
@darkBgColor
@baseColor
@brandPrimary
@brandSuccess