Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Przed rozpoczęciem korzystania z Naszej strony prosimy Państwa o dokonanie wyboru czy strona może korzystać z plików cookie lub innych technologii, takich jak sygnały nawigacyjne w sieci web, znaczniki pikseli i obiekty Flash („Pliki cookie”).

Są wymagane, aby umożliwić korzystanie z podstawowych funkcji witryny, takich jak zapewnienie bezpiecznego logowania lub zapamiętywanie, na jakim etapie rezerwacji jest użytkownik. Bez tych plików korzystanie z Naszej strony nie będzie możliwe.

Umożliwiają analizę korzystania z witryny przez użytkownika w celu oceny i poprawy jej wydajności dzięki zrozumieniu, jak korzystają z niej użytkownicy a także mają na celu dopasowanie i zapamiętanie preferencji użytkownika. Mogą one być również wykorzystywane do zapewnienia lepszej obsługi klienta na tej stronie. Na przykład: do zapamiętywania danych do logowania, zapisywania informacji o tym, co znajduje się w koszyku lub dostarczania informacji o sposobach korzystania z naszej strony, do zapisywania informacji o wybranym języku, regionie, rozmiarze czcionki, wyglądzie strony internetowej.

Te pliki cookie są wykorzystywane do wyświetlania reklam, które są bardziej dopasowane do użytkownika. Możemy dzielić się tymi informacjami z reklamodawcami lub wykorzystywać je w celu lepszego zrozumienia zainteresowań użytkownika. Reklamowe pliki cookie mogą być na przykład wykorzystywane do udostępniania danych reklamodawcom, tak aby reklamy, które widzi użytkownik były do niego bardziej dopasowane, aby mógł on udostępniać niektóre strony na portalach społecznościowych lub zamieszczać komentarze na naszej stronie.

Szczegółowa informacja na temat korzystania z plików cookie i związanych z nimi technologii znajduje się pod poniższym linkiem Polityce prywatności.

Aktualności

Regionalne produkty z Krakowa

Regionalne produkty z Krakowa

Kraków to nie tylko kulturalna stolica Polski. Oprócz niezliczonych zabytków, muzeów i miejsc wartych zwiedzania, to także centrum sztuki kulinarnej Małopolski.

Każdy, kto docenia smaki kuchni regionalnej, zapewne nie raz rozsmakuje się w przepysznych daniach i specjałach tutejszych szefów kuchni. W Krakowie znajdziemy idealne miejsca dla smakoszy nie tylko kuchni polskiej, ale także dla wszystkich, którzy chcą odkryć smaki dań m.in. z tradycyjnej kuchni żydowskiej, włoskiej czy gruzińskiej. Jednak dla turystów, którzy odwiedzają Kraków po raz pierwszy, bardzo często na tak zwanej liście "rzeczy do wykonania" jest skosztowanie tradycyjnych, lokalnych przysmaków. Ich lista jest długa, dlatego przy wyborze skupiliśmy się na daniach i produktach wpisanych na Listę produktów tradycyjnych:

1. Żurek po krakowsku - każda krakowska gospodyni ma swój przepis na idealny żurek sporządzany na bazie zakwasu. Czym musi się charakteryzować? Kremową barwą, delikatnym mącznym osadem na dnie i widocznymi otrębami. Do tego niepowtarzalny, lekko czosnkowy zapach i delikatnie kwaśny smak. Jako dodatki wedle uznania - wędzonka, kiełbasa i jajko.

2. Barszcz czerwony krakowski - tradycyjna, klarowna zupa przygotowywana od wieków na zakwasie buraczanym. Podawany jest na rożne sposoby - czysty, z dużą ilością pieprzu „na rozgrzanie”, z uszkami lub krokietami, a także z ziemniakami i jajkiem. To także tradycyjne danie, bez którego nie można wyobrazić sobie wigilijnej wieczerzy.

3. Kiełbasa krakowska sucha – będąc w Krakowie nie można pominąć spróbowania tego regionalnego specjału. Kiełbasa jest grubo rozdrobniona, następnie wędzona, pieczona i suszona. Jej przygotowanie opiera się na najwyższej jakości chudych mięsach wieprzowych i tradycyjnej recepturze, przekazywanej z pokolenia na pokolenie. W tym wyrobie nie brakuje także przypraw - drobno mielonego pieprzu, kminku i czosnku, które zapewniają wyjątkowy aromat.

4. Obwarzanek krakowski - to chyba jeden z najpopularniejszych krakowskich produktów. Każdy go widział i każdy, kto odwiedza Kraków, prędzej czy później go spróbuje. Obwarzanek ma kształt pierścienia z widocznymi splotami. Jego jasnozłoty kolor pięknie połyskuje i komponuje się z kolorem posypki - w zależności od smaków i preferencji można wybrać obwarzanka z solą, z makiem, sezamem lub innym dodatkiem. Polecamy zakup obwarzanka wczesnym rankiem - można trafić na jeszcze ciepłe sztuki prosto z piekarni, których smaku nigdy nie zapomnimy!

Zapraszamy do próbowania regionalnych smaków!
Smacznego!

← Wróć do Bloga